5 tips en waarom koken zo leerzaam is

EERSTE HULP BIJ HOOGBEGAAFDHEID EN LEREN LEREN? KLIK HIER

Wist je dat er geen enkel boek zo goed verkocht wordt als een kookboek? Koken is niet alleen leuk maar ook erg leerzaam en uitdagend. Ik zal je vertellen wat je allemaal van koken kunt leren. Ik heb natuurlijk ook een paar leuke kookboeken voor je kind geselecteerd.

Executieve functies

Koken doet een groot beroep op de executieve functies: de vaardigheden die ook nodig zijn bij het uitvoeren van een taak op school en het huiswerk:

  • Het begint al met secuur en begrijpend lezen. Ik hoef je immers niet te vertellen wat er gebeurt als je het recept niet goed leest.
  • Vervolgens moet je zorgen dat je alle spullen  klaarzet die nodig zijn om het recept uit te voeren. Zo doe je een beroep op het organisatievermogen.
  • Na het lezen van het recept en het klaarzetten van de spullen moet je bedenken in welke volgorde je te werk gaat. Je leert op die manier spelenderwijs goed plannen en timen.
  • En niet te vergeten: er wordt in de meeste recepten een beroep gedaan op de rekenvaardigheden (metriek stelsel: gewicht en inhoudsmaten).

Tips:

  • Laat je kind een boodschappenlijstje schrijven. Vraag je kind van tevoren hoeveel het ongeveer gaat kosten. Laat je kind de ingrediënten zelf bij elkaar zoeken. Kan het iets niet vinden? Ja dan moet je even wat moed verzamelen om te vragen waar het staat. Dat is ook weer goed voor het zelfvertrouwen. En hoe leuk is het dan dat je na afloop de boodschappen zelf mag betalen!
  • Bespreek met je kind of het alleen wil koken of juist samen met jou. De leukste gesprekjes ontstaan vaak tijdens het koken.
  • Een verjaardagsfeestje leent zich ook mooi voor een kookactiviteit met elkaar.
  • Je kunt het ook een gezinsactiviteit laten zijn. Mooie manier om elkaars’ talenten te leren kennen.

Ja en hoe trots kun je na afloop zijn als je je vader en moeder iets dat je zèlf hebt gemaakt, kunt presenteren.

Productkennis en woordenschat

In de recepten staan soms ingrediënten die voor je kind onbekend zijn. Best interessant om dan wat te leren over de herkomst van het product. Het kookboek ‘lekker opscheppen’ van Karin Luiten is bijvoorbeeld zo’n kookboek waarin je hele leuke weetjes vindt.

5 kookboeken: om je vingers bij af te likken

  1. Lekker opscheppen van Karin Luiten: alle recepten zijn voor kinderen vanaf een jaar of tien gemakkelijk zelf te maken. En zoals ik al schreef zijn de recepten voorzien van leuke weetjes.
  2. De zilveren lepel voor kinderen. Misschien heb je zelf de editie voor volwassenen al in je bezit. Hoe leuk is het dan om je kind te verrassen met de versie voor kinderen. Echt iets voor kinderen die dol zijn op spaghetti, pizza en allerlei andere heerlijkheden uit de Italiaanse keuken.
  3. Het grote kinderkookboek. Met dit kookboek ontdekt je kind de masterchef in zichzelf.
    Het boek bevat recepten uit alle seizoenen. Van zomerse een couscoussalade tot winterse appelmoes. Zelf koken was nog nooit zo leuk!
  4. Basics for brilliance kids. Dit boek is geschreven door de beroemde kok Donna Hay. Recepten om van te smullen en niet te vergeten: geschreven in het Engels. Over uitdaging gesproken…
  5. Koken met Shane. Wie weet inspireert dit elfjarig voetbal- en kooktalent je kind wel om zèlf een kookboek te schrijven. Dat zou toch super zijn?

Nu ben ik benieuwd: wat is jouw favoriete kookboek?

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Executieve functies, Leren leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *