Een opvoedopstelling: hoe werkt het praktisch?

Hoe gaat nou een opvoedopstelling praktisch in z’n werk?:
Allereerst wordt de hulpvraag geanalyseerd: waar loop je als ouder tegenaan? Wat zou je willen veranderen? Stel dat de situatie veranderd is, hoe is het dan met jou? Enz.
Vervolgens wordt de situatie waar je tegenaan loopt in beeld gebracht. Je kiest voor elk gezinslid, inclusief jezelf, een vloertegel. Deze vloertegels geef je een plek in de ruimte; je drukt hiermee uit hoe je de positie van de verschillende gezinsleden op dat moment puur gevoelsmatig ervaart. Hierna word je uitgenodigd om je eigen positie in te nemen; je stapt letterlijk in de dynamiek van je gezin. Je ziet het beeld wat je hebt neergelegd. Je ervaart fysiek in je lichaam wat er gebeurt. Je voelt de gevoelens en emoties die er zijn.

We onderzoeken vervolgens hoe het met iedereen gaat aan de hand van de vijf dynamieken:

  • Staat iedereen op de juiste plaats?
  • Hoort iedereen erbij?
  • Draagt iedereen zijn eigen last?
  • Zijn ouders gevend en kinderen ontvangend?
  • Is geven en ontvangen in balans?

We kijken naar wat er aan de hand is in alle dynamieken. En hoe het anders kan. Waar liggen de oplossingen en de mogelijkheden.

Iedere ouder heeft een eigen familiegeschiedenis en zal dus vanuit zijn eigen perceptie reageren op de dynamiek in het gezin. Het kan dus zijn dat voor beide ouders een afzonderlijke familieopstelling nodig is.

Een opvoedopstelling duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van de opstelling ontvang je een aantal vragen ter overdenking. Een opvoedopstelling kost 120 euro.
Wil je meer lezen?:


Ervaringen van klanten

R. moeder van 2 hoogbegaafde zoontjes van 5 en 3: “Deze ervaring zegt meer dan duizend woorden. Na afloop was ik moe maar ook enorm opgelucht. Alsof er een zak stenen van me afviel. Ik stond weer in mijn kracht en dat zag ik terug in het gedrag van mijn beide zoontjes.”

Jos, vader van de negenjarig Noa:”Onvoorstelbaar hoe snel je via een opvoedopstelling inzicht krijgt in waar de schoen wringt. Vanuit zelfvertrouwen communiceer ik nu met mijn dochter. Ik voel nu echt de verbinding met haar. Zij kan weer kind zijn.”

S. vader van een dertienjarige hoogsensitieve jongen: “Ik begrijp nu waarom onze zoon zich zo dominant opstelde en thuis de regie overnam. Het heeft me wakker geschud. Hij voelde al die tijd mijn onzekerheid. Ik sta als vader nu duidelijk op mijn plek. Onze zoon is sinds die tijd een stuk rustiger.”

A. moeder van een hoogbegaafde zoon en dochter: “Natuurlijk wist ik wat er zich in mijn familie had afgespeeld. Jarenlang droeg ik deze ballast onbewust met me mee. Tja, en dan krijg je twee hoogsensitieve kinderen die je een spiegeltje voorhouden. Eerst denk je nog ‘gedraag je toch eens’. En je vraagt je af waar het gedrag vandaan komt. Je leest alles over opvoeden en grenzen stellen en niets lijkt te werken. Na de opvoedopstelling weet ik dat het bij mij begint. Als ik rust heb, dan hebben zij dat ook. De rust is terug en ik voel weer zelfvertrouwen.

D. en E. ouders van twee kinderen: “We hebben een opvoedopstelling gedaan en tips gevraagd voor de begeleiding van onze kinderen. De opvoedopstelling was heel inzichtgevend. Wat wij daarnaast fijn vonden, is dat Henriëtte snel schakelt, waardoor we gauw tot de kern konden komen op verschillende onderwerpen. Naast achtergrondinformatie geeft Henriëtte daarbij goede praktische tips voor een andere aanpak. Heel waardevol dus!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *