Joris heeft het gevoel dat hij op school veel dingen moet doen die hij allang weet. Hij verveelt zich en gaat daardoor de lessen verstoren. Daardoor wordt de leerkracht vaak boos op hem. De interne begeleider heeft het zelfs al over speciaal basisonderwijs
Femke kan prima rekenen. Maar telkens als ze een toets moet maken, is ze zo gespannen dat ze de toets heel slecht maakt. Van juf mag ze nu niet werken uit de plustaak. Ze moet eerst een A-score op de toets halen.
Bram kan fantastisch bouwen en rekenen, maar Nederlands en vreemde talen vindt hij lastig. Hij raakt hierdoor gefrustreerd en heeft besloten zich niet meer in te zetten, omdat hij er toch niet goed in is.
Sofie voelt zich niet begrepen door haar meester. Ze wil uitdagender werk, maar moet persé meedoen met de rest van de groep. Nu wil ze niet meer naar school.
Anna presteerde altijd ver bovengemiddeld in de klas. We hadden verwacht dat ze in groep 8 wel een gymnasiumadvies zou krijgen. Maar uit de Cito-eindtoets komt een VMBO-t/HAVO-advies.
Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarmee ouders bij Smart-Ease komen voor begeleiding en advies met betrekking tot hoogbegaafde leerlingen. Heb jij als ouder hier ook mee te maken? Blijf er niet mee rondlopen, maar neem contact op met Smart-Ease, dan kijken we samen wat er mogelijk is. Of lees eerst hoe Smart-Ease helpt.
Wel of niet hoogbegaafd?
“Jij ziet vast veel ouders die hun kind op een voetstuk willen zetten.” Deze opmerking hoor ik heel regelmatig, en niets is minder waar. Voordat ouders mij bellen, hebben ze vaak al heel wat hindernissen genomen om ervoor te zorgen dat hun kind met plezier naar school gaat. En als ze er niet in slagen dit doel te bereiken, verzamelen ze de moed om mij te bellen. De moed om te vertellen dat ze het vermoeden hebben dat hun kind meer kan dan het laat zien op school en dat dat mogelijk de reden is dat hun kind niet gelukkig is. ‘En neeeee, hoogbegaafd zal het wel niet zijn’ en dat vinden de meeste ouders ook helemaal niet belangrijk. Het enige dat ze willen is dat hun kind weer gelukkig wordt. Herken je dat?
Het is ook helemaal niet belangrijk of we weten of een kind hoogbegaafd is ja of nee. Sterker nog, een IQ-test is tijdrovend en erg kostbaar. Die tijd kun je veel efficiënter gebruiken. Het gaat er immers om wat je kind nodig heeft om weer gelukkig en productief te worden. Daar zetten we op in!
Smart-Ease helpt
Dus, is je kind verdrietig of boos omdat het zich niet goed begrepen voelt, zit het niet goed in zijn vel, laat het geen prestaties zien die je gezien zijn talent zou mogen verwachten, gaat het uitdagingen uit de weg omdat het bang is om fouten te maken, mist het leervaardigheden, kan je kind zich moeilijk vermaken, ben je de eindeloze discussies met je kind beu of loop je tegen andere hindernissen aan? Maak een afspraak.
Nu alvast lezen over omgaan met je hoofbegaafde kind?
Dan zijn deze boeken over hoogbegaafdheid een aanrader.