Smart-EASE helpt ouders van hoogbegaafde kinderen

EERSTE HULP BIJ HOOGBEGAAFDHEID?

Of je nu een peuter, basisschoolkind of puber hebt, als ouders wil je vooral dat je kind gelukkig is. Je wilt een omgeving waarin je kind zich veilig voelt en talenten maximaal tot ontplooiing komen.

Als ouder voel je meestal haarfijn aan wat bij je kind past en wat het wel of niet kan. Maar soms laten kinderen op de peuterspeelzaal of op school heel ander gedrag of andere leerresultaten zien.

Samen met leidster of leerkracht

Sommige ouders hebben het getroffen. Zij kunnen de tegenvallende leerprestaties en het welzijn van het kind goed bespreken met de leidster of de leerkracht. Vaak leidt dat tot goede oplossingen.

Helaas gebeurt het ook dat een kind ondanks alle goede bedoelingen en inzet niet tot de verwachte ontwikkeling of leerresultaten komt. Of dat een kind zich niet begrepen of gelukkig voelt op school. Dan is het zaak om samen met de leidster of leerkracht te kijken wat er moet veranderen om het kind weer in zijn kracht te zetten en tot bloei te brengen.

Thuis onmachtig als ouder

Het kan ook gebeuren dat je kind wel met plezier naar school gaat, maar dat jij thuis tegen het gedrag van je kind aan loopt. Merk je dat je verzandt in eeuwige discussies? Neemt je kind thuis de regie over? Is je kind niet in beweging te krijgen? Legt het alles altijd buiten zichzelf? Dan kun je je als ouder(s) enorm machteloos voelen. Om inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaak, kan een opvoedopstelling enorm helpen:

LEES HIER MEER OVER HOE EEN OPVOEDOPSTELLING KAN HELPEN

Op één lijn

Of het nu om de situatie thuis of buitenshuis gaat, het is altijd belangrijk voor alle partijen dat iedereen op één lijn zit. Soms ontstaat er wrijving tussen professionals en ouders, omdat ze elkaar niet begrijpen. Ook thuis kan het gebeuren dat jullie als ouders onvoldoende op één lijn zitten. Het gevolg is dat je elkaars inzet tegenwerkt en dat komt de ontwikkeling van het kind niet ten goede.

Gelukkiger en productiever

Smart-EASE helpt bij het samen zoeken naar oplossingen. In een begeleidingstraject van een van te voren afgesproken aantal sessies krijgen jij en/of je kind inzicht in de leerbehoeftes en in de overtuigingen (mindset) die het welzijn in de weg kunnen staan.

Zo leren jullie gereedschappen hanteren die helpen om het leren en de omgang met elkaar en met anderen te vergemakkelijken. Doordat je als ouder inzicht krijgt in de leer- en opvoedingsbehoeftes van je kind, krijg je zelf ook meer zelfvertrouwen. Jij en je kind weten waar jullie aan toe zijn en dat zorgt voor rust in het gezin en grip op je leven.

Smart-EASE helpt

 • Twijfel je of kind nou echt zo slim is?
 • Vraag je je af of de talenten van je kind wel voldoende worden gezien en uitgedaagd?
 • Zit je kind niet lekker in zijn vel?
 • Komt je kind vaak boos thuis?
 • Laat je kind thuis heel ander gedrag zien dan op school?
 • Gaat je kind met tegenzin naar school?
 • Heb je vragen over de opvoeding of een geschikte school?
 • Wil je weten hoe je de eeuwige discussies kunt doorbreken?
 • Merk je dat je kind je erg claimt en vraag je je af wat je kind nodig heeft om op eigen benen te staan?
 • Vind je het lastig om de leidster of leerkracht duidelijk te maken wat je kind nodig heeft?
 • Heb je behoefte om ervaringen te delen met andere ouders van (hoog)begaafde kinderen?

Ik help je graag!

Werkwijze en tarieven

Misschien weet je nog niet of je iets hebt aan de diensten van Smart-EASE en wil je eerst graag kennismaken om te kijken of er een klik is en horen wat ik voor je kan betekenen. Je bent van harte welkom.

 • We plannen een uur in voor een kennismaking en een intake.
 • Heb jij een hulpvraag dan is de eerste afspraak zonder je kind. Dan kunnen we vrij van gedachten wisselen.
 • Heeft je kind een hulpvraag dan nodig ik je graag uit om samen met je kind te komen.
 • We verkennen de hulpvraag en onderzoeken wat er nodig is om aan de hulpvraag te voldoen.
 • Ervaring leert dat er in een sessie veel informatie op je af komt. Daarom stuur ik na afloop een samenvatting en indien gewenst ook een voorstel voor een begeleidingstraject.
 • Het tarief per consult is €80,00
 • Dit tarief is inclusief voorbereiding en afronding. De afronding bestaat uit een terugkoppeling per mail. Op die manier krijg je een overzicht van wat er besproken is en vind je de bijbehorende adviezen makkelijk terug. 
 • De duur van een consult is ongeveer een uur. De ervaring leert dat dit soms wat kan uitlopen. Ik kijk niet op de minuut. Ik vind het belangrijk dat je na afloop van een sessie het gevoel hebt dat je gehoord en gezien bent.
 • Voor een afspraak op locatie worden reiskosten (reistijd- en benzinekosten) in rekening gebracht. De kosten bedragen €42,50 per uur. Stel de afspraak is op een kwartier rijden van de praktijk dan wordt er 2×15 minuten in rekening gebracht en betaal je in dat geval 0,5 x €42,50= €21,25.
  Voor de reistijd wordt de duur van de snelste route van de ANWB-routeplanner als uitgangspunt genomen.

Online afspraak

Misschien woon je niet in Enschede of omgeving maar wil je wel graag dat ik even met je meedenk. Dat is mogelijk. Ik stuur je dan op verzoek een link van Google Meets. Dus, woon je in Amsterdam, Vlissingen, Maastricht, Groningen of ben je woonachtig in het buitenland, we kunnen een online afspraak maken. Informeer van tevoren wel even of je hulpvraag dit toelaat. 

Vertrouwen en maatwerk

Openheid en vertrouwen staan centraal bij Smart-EASE. Afhankelijk van de leeftijd denkt het kind actief mee bij het stellen van doelen en het bereiken hiervan. En omdat kinderen (en volwassenen) allemaal uniek zijn, gebruik ik creatieve strategieën die aansluiten bij specifieke situatie en karakters. Dit vraagt dus maatwerk en daarom bied ik geen standaardtrainingen aan.

Maak een afspraak

Samenwerken

Smart-EASE werkt samen met diverse professionals. Soms blijkt aanvullende hulp nodig. Ik wijs je graag de weg.

Zo snel mogelijk het stuur in handen

Mijn doel is om jou als kind, ouder of leerkracht zo snel mogelijk zelf het stuur in handen te geven. Ervaring leert dat drie tot zes sessies al zoveel inzicht geven dat klanten hiermee al geholpen zijn. 
Soms is de hulpvraag complexer en is er een langer traject nodig.

Vergoeding via een PGB

Smart-Ease is geen gecontracteerde zorgaanbieder.

Inmiddels is de werkwijze van Smart-EASE bekend bij diverse gemeentes en is er sprake van een prettige samenwerking. Ondanks het feit dat Smart-EASE geen contract heeft met de gemeente heeft Smart-Ease al veel ouders en kinderen kunnen helpen vanuit een PGB (Persoon Gebonden Budget). Vóórdat je een afspraak bij me maakt, kan het handig zijn om eerst even te informeren bij de wijkcoach van je gemeente. De wijkcoach kan je vertellen wat voor jou de mogelijkheden zijn.
N.B. De uurtarieven wijken af van het uurtarief als je de consulten voor eigen rekening neemt. Ik informeer je hier graag nader over.

Zelfstandig leren over hoogbegaafdheid

Misschien wil je na het lezen van deze informatie toch liever eerst zelfstandig aan de slag met de vragen over hoogbegaafdheid en onderwijs en opvoeding. Goed nieuws!

Ik heb voor jou een reeks van 12 online kennisclips gemaakt, waarin ik vragen beantwoord die ik vaak krijg van ouders in mijn praktijk. Bij de kennisclips horen blogs, informatieve tools en opdrachten waarmee je leert de kennis toe te passen op jullie specifieke situatie. 

De hele reeks kennisclips vormt dus een handige verzameling tips en adviezen die je direct kunt toepassen. Een half jaar lang krijg je elke twee weken een kennisclip. Hierin beantwoord ik de meest gestelde vragen over allerlei onderwerpen, zoals hoogbegaafdheid en leren leren, opvoeding, heftige emoties en hoogsensitiviteit.

Ja, ik wil graag meer informatie over de kennisclips! Klik hier

Leestips

Daarnaast heb ik handige overzichten gemaakt van informatieve boeken over hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit: