Over Henriëtte Dekker

Mijn naam is Henriëtte Dekker. Ik ben met Smart-Ease begonnen na een loopbaan in de gezondheidszorg. Als logopedist heb ik meer dan twintig jaar nauw samengewerkt met leerkrachten en ouders bij het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Specialist in Gifted Education (ECHA)

Door de komst van mijn vier kinderen werd ik geconfronteerd met het feit dat er ook kinderen zijn met een ontwikkelingsvoorsprong. Toen ondervond ik dat er voor deze doelgroep nauwelijks aandacht of begeleiding was. Dat prikkelde me om in 2008 te gaan verdiepen in hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. Ik volgde de opleiding tot specialist in Gifted Education (ECHA) aan de Radboud universiteit in Nijmegen en heb me gespecialiseerd in het inspelen op de (leer)behoeftes van hoogbegaafde kinderen.

Leerkrachtbegeleider (Novilo)

Door mijn werk als projectleider op een Leonardoschool heb ik ervaren dat het zowel voor ouders als leerkrachten beslist niet eenvoudig is hoogbegaafde kinderen adequaat te begeleiden. Juist doordat leerkrachten al belast worden met veel zaken binnen en buiten de klas, wil ik hen graag bijstaan met heldere en snel toepasbare adviezen. Die ambitie was voor mij de aanleiding om bij Novilo de opleiding tot leerkrachtbegeleider te volgen. 

Sensorische informatieverwerking

Omdat hooggevoeligheid door veel mensen wordt ervaren als een vaag begrip, heb ik me ook verdiept in sensorische informatieverwerking. Hierin heb ik een goed onderbouwde benadering van hoogsensitiviteit gevonden. Aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten kan ik onderzoeken wat het kind precies nodig heeft. Op basis daarvan help ik ouders, leerkrachten en kinderen bewust te worden van hoe ze in elkaar zitten en wat ze nodig hebben. Hiervoor heb ik de cursus sensorische informatieverwerking ‘Anders kijken naar kinderen’ gevolgd.
Wil je inzicht in de prikkelverwerking en wat jou helpt om beter in balans te komen? Neem dan contact op.

ACT4kids

Ik ben gecertificeerd ACT4kidstherapeut.

ACT helpt om op een flexibele manier om te gaan met de uitdagingen in het leven. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een Engels woord en betekent DOEN. Je kind heeft vast wel eens last van dat stemmetje in je hoofd dat zegt ‘ik kan het niet’, ‘het lukt me nooit’ of ‘dit komt nooit meer goed’. Sommige kinderen in de praktijk geven deze ‘kletspraatuil’ zelfs een naam: Karel of Joop. Dan roepen ze ‘oeps, Joop wordt weer wakker’. En misschien wil je kind net als deze kinderen ‘Joop’ wel een kopje kleiner maken. Maar je zult merken dat als je in gevecht gaat met ‘Joop’ Joop steeds harder gaat ‘roepen’. Dat kost alleen maar energie. Wil je weten hoe je met deze nare gedachten kunt omgaan en hoe ACT4kids je kind daarbij kan helpen? Neem dan contact op

Opvoedopstelling

Ik ben gecertificeerd opvoedopsteller. Wat houdt dat in?
Soms kan het gebeuren dat je als ouders er alles aan doet om je kind op de juiste manier te begeleiden. Voor je gevoel maak je duidelijke afspraken en stel je grenzen. Maar op een één of andere manier accepteert je kind jouw grens niet, claimt jou of laat ander gedrag zien waardoor jij zelf onrustig wordt. In dat geval kan het helpen om je hulpvraag systemisch te onderzoeken.

Een opvoedopstelling zorgt ervoor dat je als ouder weer kunt leven vanuit je eigen overtuiging en gevoel. Oude pijn en verstrikkingen worden opgelost: je kunt weer zijn wie je bent. Je vertoont dan niet alleen consequent gedrag maar je bent ook congruent. Je voelt je krachtig en volledig aanwezig.
En dat voelen kinderen. Ze volgen je dan vanzelf want ze ervaren en zien je kracht. Ze voelen dat jouw ‘ja’ een echte ja is en jouw ‘nee’ een nee. Er is geen ruis want je bent duidelijk. Dit geeft rust bij het kind.
Wil je meer weten?

In de afgelopen jaren heb ik heel wat na-en bijscholing gevolgd met betrekking tot de begeleiding van hoogbegaafde kinderen en bezoek jaarlijks congressen  over dit thema. Zeker één keer per jaar neem ik deel aan een intervisie. Zo houd ik mezelf scherp.

Toch kun je nóg zoveel leren uit boeken en tijdens cursussen, van de kinderen die ik begeleid leer ik nog het meest. Zij inspireren mij enorm. Over mijn werkervaringen met hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen heb ik inmiddels veel geschreven? Deze ervaring kun je lezen in mijn blogposts met belevenissen uit de praktijk.

Bewaren


Leren over hoogbegaafdheid waar en wanneer je wilt

Bekijk de online producten