Over Henriëtte Dekker

Mijn naam is Henriëtte Dekker. Ik ben met Smart-Ease begonnen na een loopbaan in de gezondheidszorg. Als logopedist heb ik meer dan twintig jaar nauw samengewerkt met leerkrachten en ouders bij het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Specialist in Gifted Education (ECHA)

Door de komst van mijn vier kinderen werd ik geconfronteerd met het feit dat er ook kinderen zijn met een ontwikkelingsvoorsprong. Toen ondervond ik dat er voor deze doelgroep nauwelijks aandacht of begeleiding was. Dat prikkelde me om in 2008 te gaan verdiepen in hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. Ik volgde de opleiding tot specialist in Gifted Education (ECHA) aan de Radboud universiteit in Nijmegen en heb me gespecialiseerd in het inspelen op de (leer)behoeftes van hoogbegaafde kinderen.

Leerkrachtbegeleider (Novilo)

Door mijn werk als projectleider op een Leonardoschool heb ik ervaren dat het zowel voor ouders als leerkrachten beslist niet eenvoudig is hoogbegaafde kinderen adequaat te begeleiden. Juist doordat leerkrachten al belast worden met veel zaken binnen en buiten de klas, wil ik hen graag bijstaan met heldere en snel toepasbare adviezen. Die ambitie was voor mij de aanleiding om bij Novilo de opleiding tot leerkrachtbegeleider te volgen. 

Sensorische informatieverwerking

Omdat hooggevoeligheid door veel mensen wordt ervaren als een vaag begrip, heb ik me ook verdiept in sensorische informatieverwerking. Hierin heb ik een goed onderbouwde benadering van hoogsensitiviteit gevonden. Aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten kan ik onderzoeken wat het kind precies nodig heeft. Op basis daarvan help ik ouders, leerkrachten en kinderen bewust te worden van hoe ze in elkaar zitten en wat ze nodig hebben. Hiervoor heb ik de cursus sensorische informatieverwerking ‘Anders kijken naar kinderen’ gevolgd.

In de afgelopen jaren heb ik heel wat na-en bijscholing gevolgd met betrekking tot de begeleiding van hoogbegaafde kinderen en bezoek jaarlijks congressen  over dit thema. Zeker één keer per jaar neem ik deel aan een intervisie. Zo houd ik mezelf scherp.

Toch kun je nóg zoveel leren uit boeken en tijdens cursussen, van de kinderen die ik begeleid leer ik nog het meest. Zij inspireren mij enorm. Over mijn werkervaringen met hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen heb ik inmiddels veel geschreven? Deze ervaring kun je lezen in mijn blogposts met belevenissen uit de praktijk.

Bewaren