Beelddenken

Doe je ogen dicht en denk aan het woord boom. Wat zie je? Veel mensen zien de letters B-O-O-M. Maar een beelddenker ziet een prachtige boom, met een bruine stam, groene bladeren en allerlei andere details. Beelddenken is een fundamenteel andere manier van denken en veel hoogbegaafden zijn beelddenker.

Beelddenkers zijn visueel en ruimtelijk ingesteld. Ze werken het liefst met wat ze zien en ervaren. Het ene beeld roept bij hen meteen een volgend beeld op. In één oogopslag overzien ze ingewikkelde situaties en leggen ze verbanden. Dat kan leiden tot originele en onverwachte oplossingen.

Chaotisch en snel afgeleid

Nadeel van deze snelle, associatieve manier van denken is dat beelddenkers vaak chaotisch overkomen. Hun gedachtesprongen zijn voor anderen soms moeilijk te volgen. Omdat ze denken in beelden in plaats van taal, kunnen ze moeite hebben met het vinden van de juiste woorden. Ook zijn ze vaak met veel dingen tegelijk bezig en snel afgeleid. Als je vraagt of ze hun jas willen ophangen en hun schoenen onder de kapstok willen zetten, denken ze tijdens het uittrekken van hun jas alweer aan iets anders, zodat die schoenen nooit onder de kapstok terechtkomen.

De rol van de hersenhelften

Onze beide hersenhelften hebben ieder hun eigen talenten. Bij beelddenkers is de rechterhersenhelft sterker ontwikkeld dan de linker hersenhelft. Daardoor kunnen beelddenkers moeite hebben met leren, weinig tijdsbesef hebben, impulsief gedrag vertonen of dyslexie hebben. En dat terwijl we in onze maatschappij juist veel waarde hechten aan dingen zoals taal, geduld en op tijd komen. Als beelddenker kun je veel compenseren met je sterke rechter hersenhelft. Maar je zult ook moeten accepteren dat je nu eenmaal anders denkt en reageert.

Kijktip

Neem voor meer informatie en praktische tips bij beelddenken eens een kijkje op Visual-Spatial Learner en Ik leer in beelden.

Smart-EASE helpt bij beelddenken

Laat je kind niet de resultaten zien die je gezien zijn of haar talent zou mogen verwachten? Heeft je kind een inefficiënte taakaanpak? Heeft je kind moeite met automatiseren? Vraag je je af of je kind wel de juiste manier van begeleiding krijgt? Wij denken graag met je mee.

Maak nu een afspraak

Meteen meer weten over beelddenken?

Dan zijn deze boeken een aanrader:

De droondenker

De survivalgids beelddenken

Ben ik in beeld – (h)erkenning voor beelddenkende kinderen, hun ouders en leerkrachten

Lees ook mijn blogposts over beelddenken.