Ferm, een ontroerend prentenboek voor wilskrachtige kinderen

Is jouw kind of leerling nieuwsgierig, creatief, gevoelig, intens en wilskrachtig? Lopen de emoties van tijd tot tijd hoog op? Dat kan je af en toe een machteloos gevoel geven hè? Als het kind weer tot bedaren is gekomen is het een goed moment om dan even terug te komen op de situatie. Van belang is dat het kind inzicht krijgt in zichzelf. Hij of zij moet niet het gevoel krijgen dat iedereen hem of haar een boos kind vindt maar dat de boosheid een uiting is van de onmacht die het op dat moment ervaart. Maar hoe leg je jonge kinderen dat uit?

Draakje vurig en Draakje vurig op school kende je misschien al. Ik ontdekte nog een prentenboek en was zo enthousiast dat ik het direct met jullie wilde delen: een ontroerend mooi verhaal over een jongetje dat ‘Ferm’ heet.

Wie is Ferm?

Ferm is een jongetje dat niets half doet: hij heeft héééle grote ideeën, hij kan hééél enthousiast zijn maar  hij kan ook hééél erg boos worden. Zijn zusje heeft veel last van Ferms’ boze buien. Haai, één van zijn fantasiedieren, wil Ferm helpen om meer grip te krijgen op zijn gevoelens.

Thema

Sensitiviteit en temperament zijn onderwerpen van het verhaal. Het boek is rijk geïllustreerd. En ondanks  dat het onderwerp serieus is bevat het boek veel humor.
Achterin het boek staan tips hoe je boze buien kunt voorkomen en vragen die het kind aanzetten tot nadenken hoe je het weer goed kunt maken.

Doelgroep

Het boek is bedoeld voor gevoelige, temperamentvolle kinderen tussen de 4 en 7 jaar. Leeftijd is slechts een indicatie. Ik vind het een prachtig boek en ik denk dat oudere kinderen dit ook met een glimlach om hun mond zullen lezen.

Ferm heeft nu ook een vervolg

Tirza van Schie is er inmiddels in geslaagd om een tweede deel en ook over Ferm te schrijven met als onderwerp: Schuld! Ferm heeft er een hekel aan, of misschien is hij er een beetje bang voor, wie zal het zeggen? Slim en creatief als Ferm is, weet hij altijd wel een reden te bedenken, waarom iets in ieder geval niet zijn schuld is! Ik denk dat menig ouder van een hoogbegaafd kind dit zal herkennen. Gelukkig is er altijd nog Haai, die hem leert om eens ánders naar Schuld te kijken…

Ferm 3 gaat over het schermtijd en het begrenzen daarvan. Als je een fervente gamer in huis hebt dan heb je hier vast ook regelmatig discussies over. De auteur begrijpt ècht hoe je je kan verliezen in de digitale wereld. Aandoenlijk en vol humor gebracht. Maar vooral met een warm hart voor het mooie in vurige kinderen

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Hooggevoeligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *