Boeken over hoogbegaafdheid bij volwassenen

Ik krijg regelmatig de vraag van ouders, leerkrachten en andere professionals of ik een boek aan kan raden over hoogbegaafdheid. Sommigen van hen komen er tijdens de begeleiding van hun kind of leerling achter dat ze zichzelf ook herkennen in wat ze leren over hoogbegaafdheid. Veel boeken over hoogbegaafdheid  richten zich op de begeleiding van kinderen. En toch zijn er ook boeken geschreven voor volwassenen.  Ik heb voor jou een selectie gemaakt van de boeken die ik je echt kan aanraden:

Ongeleide projectielen op koers – werken en leven met hoogbegaafdheid

Dit boek geef meer inzicht in waarom je je soms zo anders kunt voelen en helpt je om niet te blijven steken in de valkuilen waar veel hoogbegaafde volwassenen last van hebben. 

Hoogbegaafde volwassenen

Dit boek van dezelfde auteur heeft als ondertitel: zet je gaven intelligent en positief in.

Hoogbegaafd, dat zie je zo

Hoogbegaafd, dat zie je zo is een verslag van een onderzoek naar en een symposium over zelfbeeld en imago van hoogbegaafden

Verleid jezelf tot excellentie

Verleid jezelf tot excellentie bevat ‘gereedschap voor extra intelligente mensen’.

Uitzonderlijk talent

Frans Corten begeleidt hoogbegaafden en andere uitzonderlijke talenten in hun loopbaan. Hij is een van de pioniers op het gebied van hoogbegaafde volwassenen. In dit boek heeft hij alle werkzame inzichten en eigen uitvindingen bijeengebracht die behulpzaam kunnen zijn om beter je weg te vinden in leven en werk. Hij adviseert, niet belerend of betweterig maar geheel vrijblijvend en met respect voor de eigenzinnigheid van jou als ‘vreemde vogel’.
Vijf vreemde vogels die op hun pootjes terecht zijn gekomen vertellen achterin dit boek openhartig over de valkuilen en uitdagingen in hun leven.

Meer dan intelligent

Een prachtig boek geschreven door Tessa Kieboom samen met haar collega Kathleen Venderickx. In dit boek beschrijven deze twee experts een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid precies inhoudt. Ze beschrijven de vele valkuilen die een hoogbegaafde kan tegenkomen in de loop van de school/studie/loopbaan en ze reiken tools aan die kunnen helpen om de talenten tot bloei te laten komen en om gelukkiger in het leven te staan. Dit boek is ook erg geschikt voor jongeren. Vanuit mijn praktijk hoor ik vaak terug dat ze zich erg herkennen in de praktijkvoorbeelden in Meer dan intelligent.

Living with intensity

Krijg jij vaak opmerkingen over je hoge staat van energie, je gedrevenheid, je vastberadenheid, jouw hoge rechtvaardigheidsgevoel, je heftige emoties, je creativiteit of je opstandigheid? Dit boek geeft je inzicht in deze ‘overexcitabilities.’
Het boek geeft je inzicht en biedt praktische tips.

Searching for meaning

Dit boek is geschreven door dezelfde auteur als ‘Misdiagnoses’: James Webb. Deze icoon is helaas in de zomer van 2018 overleden. Misschien ben jij al tijden op zoek naar zingeving en verdwaal je in het oerwoud van keuzes. Dat kan je erg somber maken en het gevaar van een depressie kan op de loer liggen. Dit boek geeft je handreikingen om je gedachten beter te ordenen. Hierdoor krijg je weer ruimte krijgt in je brein.

Your rainforest mind

In deze gids voor het welzijn van hoogbegaafde jongeren en volwassenen, onderzoekt de auteur de uitdagingen waar deze doelgroep mee te maken heeft. Door middel van casestudies en uitgebreid onderzoek, helpt Paula je om je innerlijke creativiteit aan te boren, rust te vinden en het onbegrensde potentieel te ontdekken in jouw ‘rainforrest mind.’ 

Hoogbegaafde senioren

Hoogbegaafdheid bij senioren wordt vaak niet herkend. Het gevolg kan zijn dat deze slimme senioren zich alleen voelen, mensen missen bij wie zij echt op hun gemak zijn en soms psychische klachten ontwikkelen.

Zes praktijkverhalen geven een helder beeld van wat hoogbegaafde senioren kunnen ervaren. Ze behandelen belangrijke thema’s zoals hoogsensitiviteit, verbonden zijn met anderen en levensvragen. Ook gaat het boek in op dementie bij hoogbegaafden, een complexe combinatie. Al deze thema’s worden specifiek met het oog op de doelgroep besproken. Speciaal voor zorgprofessionals is er een hoofdstuk over samenwerken rond de hoogbegaafde senior. Het boek sluit af met concrete aanbevelingen.

Dit boek is geschreven door zeven auteurs met verschillende en aanvullende expertise. De wetenschappelijke kennis over hoogbegaafdheid bij senioren staat nog in de kinderschoenen. Maar het aantal vragen vanuit de praktijk neemt duidelijk toe. Het aantal ouderen in de maatschappij neemt immers ook toe.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *