Boeken over hoogbegaafdheid bij volwassenen

Ik krijg regelmatig de vraag van ouders, leerkrachten en andere professionals of ik een boek aan kan raden over hoogbegaafdheid. Sommigen van hen komen er tijdens de begeleiding van hun kind of leerling achter dat ze zichzelf ook herkennen in wat ze leren over hoogbegaafdheid. Veel boeken over hoogbegaafdheid  richten zich op de begeleiding van kinderen. Ondertussen zijn er ook veel boeken geschreven voor volwassenen.  Ik heb voor jou een selectie gemaakt van de boeken die ik je echt kan aanraden:

Ongeleide projectielen op koers – werken en leven met hoogbegaafdheid

Dit boek geef meer inzicht in waarom je je soms zo anders kunt voelen en helpt je om niet te blijven steken in de valkuilen waar veel hoogbegaafde volwassenen last van hebben. 

Hoogbegaafden in Conflict


Hoogbegaafden in Conflict biedt een helder en gestructureerd overzicht van de dynamiek rondom conflicten, in het bijzonder in relatie tot hoogbegaafdheid. De auteurs slagen erin om theoretische inzichten toegankelijk te presenteren, afgewisseld met herkenbare en tot de verbeelding sprekende casussen. Wat ik erg waardeer, is dat deze casussen niet alleen illustratief zijn, maar ook aan het eind van elk hoofdstuk geanalyseerd worden. Dit versterkt het inzicht in hoe theorie zich in de praktijk vertaalt.

ACT en hoogbegaafdheid

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, je zelf betekenis wil geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid dan is dit boek een waardevol instrument. De auteur bundelde haar ervaring, kennis over hoogbegaafdheid, Dąbrowski’s theorie van positieve desintegratie en de polyvagaaltheorie in praktische, op de Acceptance and Commitment Therapy gebaseerde, werkvormen. Het boek met het ABC voor een vrij en betekenisvol leven is niet alleen vanuit de theorie geschreven, maar geboren in de praktijk waardoor het raakt én helpt.

Uitzonderlijk talent

Veel hoogbegaafden blijken moeite te hebben om hun weg in het leven en hun werk te vinden. Ondanks hun talenten raken ze in conflict met leidinggevenden, voelen ze zich niet begrepen of kunnen ze maar niet ontdekken wat ze écht willen.
Frans Corten begeleidt hoogbegaafden en andere uitzonderlijke talenten in hun loopbaan. Hij is een van de pioniers op het gebied van hoogbegaafde volwassenen. In dit boek heeft hij alle werkzame inzichten en eigen uitvindingen bijeengebracht die behulpzaam kunnen zijn om beter je weg te vinden in leven en werk.

Hoogbegaafde volwassenen

Hoogbegaafde volwassenen, zet je gaven intelligent en positief in besteedt ruim aandacht aan vragen die spelen onder hoogbegaafden: Hoe vind ik aansluiting bij anderen? Waarom ben ik zo gevoelig en hoe ga ik daar mee om? Hoe maak ik keuzes? Hoe ga ik verder? In dit boek lees je hoe je als hoogbegaafde jezelf kunt zijn en hoe je je kwaliteiten positief kunt inzetten voor een gelukkig en succesvol leven.

Hoogbegaafde senioren

Hoogbegaafdheid bij senioren wordt vaak niet herkend. Het gevolg kan zijn dat deze slimme senioren zich alleen voelen, mensen missen bij wie zij echt op hun gemak zijn en soms psychische klachten ontwikkelen.

Zes praktijkverhalen geven een helder beeld van wat hoogbegaafde senioren kunnen ervaren. Ze behandelen belangrijke thema’s zoals hoogsensitiviteit, verbonden zijn met anderen en levensvragen. Ook gaat het boek in op dementie bij hoogbegaafden, een complexe combinatie. Al deze thema’s worden specifiek met het oog op de doelgroep besproken. Speciaal voor zorgprofessionals is er een hoofdstuk over samenwerken rond de hoogbegaafde senior. Het boek sluit af met concrete aanbevelingen.

Dit boek is geschreven door zeven auteurs met verschillende en aanvullende expertise. De wetenschappelijke kennis over hoogbegaafdheid bij senioren staat nog in de kinderschoenen. Maar het aantal vragen vanuit de praktijk neemt duidelijk toe. Het aantal ouderen in de maatschappij neemt immers ook toe.

Hoogbegaafd, dat zie je zo

In dit boek wordt het 'Delphi-model Hoogbegaafdheid' gepresenteerd. Twintig experts op het gebied
van hoogbegaafdheid – zelf eveneens hoogbegaafd – kwamen gezamenlijk tot een positieve omschrijving (een kenschets, een definitie) van hoogbegaafdheid. 'Alweer een definitie van hoogbegaafdheid?', zult je zeggen? 'Die hebben we toch al genoeg? Wat is er dan wel zo bijzonder aan deze?' Je leest het in dit boek.

Meer dan intelligent

Een prachtig boek geschreven door Tessa Kieboom samen met haar collega Kathleen Venderickx. In dit boek beschrijven deze twee experts een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid precies inhoudt. Ze beschrijven de vele valkuilen die een hoogbegaafde kan tegenkomen in de loop van de school/studie/loopbaan en ze reiken tools aan die kunnen helpen om de talenten tot bloei te laten komen en om gelukkiger in het leven te staan. Dit boek is ook erg geschikt voor jongeren. Vanuit mijn praktijk hoor ik vaak terug dat ze zich erg herkennen in de praktijkvoorbeelden in Meer dan intelligent.

Living with intensity

Krijg jij vaak opmerkingen over je hoge staat van energie, je gedrevenheid, je vastberadenheid, jouw hoge rechtvaardigheidsgevoel, je heftige emoties, je creativiteit of je opstandigheid? Dit boek geeft je inzicht in deze 'overexcitabilities.'
Het boek geeft je inzicht en biedt praktische tips.

Searching for meaning

Dit boek is geschreven door dezelfde auteur als 'Misdiagnoses': James Webb. Deze icoon is helaas in de zomer van 2018 overleden. Misschien ben jij al tijden op zoek naar zingeving en verdwaal je in het oerwoud van keuzes. Dat kan je erg somber maken en het gevaar van een depressie kan op de loer liggen. Dit boek geeft je handreikingen om je gedachten beter te ordenen. Hierdoor krijg je weer ruimte krijgt in je brein.

Your rainforest mind

In deze gids voor het welzijn van hoogbegaafde jongeren en volwassenen, onderzoekt de auteur de uitdagingen waar deze doelgroep mee te maken heeft. Door middel van casestudies en uitgebreid onderzoek, helpt Paula je om je innerlijke creativiteit aan te boren, rust te vinden en het onbegrensde potentieel te ontdekken in jouw 'rainforrest mind.' 

Hoogbegaafde hulpzoekers

Hoogbegaafde cliënten die hulp zoeken in de GGZ, krijgen niet altijd de hulp die bij hen past. Er is weinig kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid in de GGZ. De hoogbegaafde hulpzoekers modderen voort en hebben veel vragen. Wat hebben hoogbegaafdheid en psychische problemen met elkaar te maken? Welke diagnoses en misdiagnoses komen bij hoogbegaafden voor? Waarom begrijpt mijn hulpverlener me niet? Ben ik de enige die hier last van heeft?’ Hoogbegaafde hulpzoekers is geschreven als antwoord op deze en vele andere vragen. De kern van het boek bestaat uit vijf uitgebreide ervaringsverhalen, aangevuld met theorie en praktische aanbevelingen. Daarmee biedt het boek de hoogbegaafde hulpzoeker herkenning, houvast en hulp bij het ‘navigeren’ in de GGZ.

Misschien mis je op deze lijst nog een boek dat je zelf gelezen hebt, en dat zeker niet mag ontbreken. Laat het me weten in de comments

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *