Leren over hoogbegaafdheid waar en wanneer je wilt

Misschien heb je net te horen gekregen dat je kind hoogbegaafd is. Wellicht zit je boordevol met vragen.

Handel je nu nog vaak op gevoel en merk je dat het soms vaker niet dan wel werkt? Voel je je onzeker en merk je dat je kind opstandig wordt?

Hoe zou het voor jou voelen als jij als ouder weer het stuur in handen krijgt? En dat je weet hoe je deze uitdaging moet aangaan? Dat je inzicht krijgt in wat je kind nodig heeft om weer gelukkig te worden en met plezier naar school te gaan.  
Als jij beter in je vel zit, zie je dat terug in je kind!

Daarom heb ik voor jou een reeks van 12 online kennisclips gemaakt, waarin ik antwoord en adviezen geef op de meest gestelde vragen in de praktijk. Bij de kennisclips horen blogs, informatieve tools en opdrachten waarmee je leert de kennis toepassen op jullie specifieke situatie. De hele reeks kennisclips vormt dus een handige verzameling tips en adviezen die je direct kunt toepassen. Gedurende 12 weken krijg je elke week een kennisclip. Hierin beantwoord ik de meest gestelde vragen over allerlei onderwerpen, zoals hoogbegaafdheid en leren leren, opvoeding, heftige emoties en hoogsensitiviteit. Lijkt je dit wat? Meld je dan nu aan:


Herken je dit?

 • Je kind komt verdrietig uit school en je wilt een oplossing bieden. En dan ineens slaat het verdriet van je kind om in boosheid. Binnen een mum van tijd staan jullie als twee kemphanen tegenover elkaar.
 • Je stelt je kind een vraag en voor je het weet verzand je in een eeuwige discussie.
 • Je kind roept dat alles saai is. Je doet er alles aan dat je kind wordt uitgedaagd en vervolgens haakt-ie af.
 • Volgens de leerkracht is je kind niet toe aan uitdagingen. Jouw ervaring is heel anders.

Hoe zou het zijn om:

 • Heftig emotioneel gedrag beter te begrijpen en te weten hoe je daarmee om kunt gaan?
 • Beter in contact te komen met je kind zonder dat het zoveel energie vreet?
 • Zelfvertrouwen te krijgen omdat je nu weet wat je kind nodig heeft?

Deze online kennisclips zijn NIET voor jou geschikt:

 • Als je ouder bent van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind en je bent tevreden met hoe het nu gaat
 • Als je een cursus verwacht met persoonlijke feedback
 • Als je denkt dat je tovertrucs ontvangt
 • Als je vindt dat andere mensen verantwoordelijk zijn voor het geluk van je kind
 • Als je vindt dat je kind maar eens moet leren ‘normaal’ te doen
 • Als je vindt dat je alle kennis en vaardigheden in het omgaan met je hoogbegaafde kind al onder de knie hebt.

Voor wie zijn deze kennisclips WEL bedoeld:

 • Als je ouder/verzorger bent van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind op de basisschool en in de brugklas van het VO.
 • Als je je hoogbegaafde kind graag beter wilt leren begrijpen.
 • Als je op zoek bent naar manieren om het contact met je kind te verbeteren.
 • Als je kritisch naar jezelf durft te kijken.
 • Als je heel graag wilt leren op een moment dat het jou uitkomt.
 • Als je je huis niet uit wilt om kennis op te doen.
 • Je open minded en leergierig bent.
 • Als je de tijd wilt nemen om de tips toe te passen.

Kennisclips naar keuze? Ja, ook dat kan!

Ben je geïnteresseerd in een specifiek onderwerp uit de reeks of vind je 12 clips teveel en wil je zelf een keuze maken? Ook dat is mogelijk!

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Sommige clips zijn per stuk te koop. Maar zoals je ziet ik heb bepaalde clips ook gebundeld. Dat heb ik heel bewust gedaan: zou ik dit niet doen dan mis je toch kennis waardoor je informatie niet compleet is en onduidelijk wordt. 

Overzicht kennisclips

12 kennisclips Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid

In deze serie van 12 kennisclips beantwoord ik uitgebreid de vragen die ik in de praktijk het vaakst krijg van ouders. Ik beantwoord ze op basis van mijn ervaringen bij het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, ondersteund door wetenschappelijke literatuur. Zo krijg je weer wat rust na je eerste duik in de wereld van de hoogbegaafdheid.

Gedurende 12 weken ontvang je wekelijks één kennisclip en bijhorend blog met tips:

Clusterpakket 6-9:
Hoogbegaafdheid: gedrag en opvoeding

Naast hoogsensitiviteit hebben veel hoogbegaafde kinderen een enorme drang naar autonomie. Het kan erg frustrerend voor ze zijn als volwassenen voor ze gaan bepalen wat goed voor ze is. Ook dat kan intense emoties oproepen. Hoogbegaafde kinderen zijn hierdoor vaak ‘himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt’. Al die heftige emoties uiten ze vooral op de plek waar ze zich veilig voelen… thuis! En wie moet dan de ‘klappen’ opvangen? Jij dus, als ouder. Dat vraagt soms enorm veel energie. Het is heel begrijpelijk dat je dan zelf wel eens je geduld verliest.
Naast heftige emoties zullen de eeuwige discussies, onderhandelen over regels en soms dominant of eigenwijs gedrag je vast ook niet onbekend overkomen. Of misschien zie je juist het tegenovergestelde en laat je kind hulpeloos gedrag zien.
Wil je leren hoe je het gedrag van je kind beter kunt duiden en wil je ontdekken hoe je de verbinding met je kind kunt verbeteren? Meld je dan nu voor dit clusterpakket bestaande uit 4 kennisclips.

Clusterpakket 10-12: Hoogbegaafd en leren leren

Veel hoogbegaafde kinderen leggen de lat hoog voor zichzelf en anderen. Het aanbieden van uitdaging lijkt voor de hand te liggen. Maar in de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig. Sommige hoogbegaafde kinderen mijden uitdagingen liever, om niet het risico te lopen dat ze fouten maken. En voor je het weet, gaat je kind dan onderpresteren. Wil je weten hoe je je kind het beste kunt begeleiden? Meld je dan nu aan voor dit clusterpakket van 3 kennisclips:


Kennisclip 1: Wat leg ik wel en niet uit aan mijn kind?

Je weet sinds kort dat je kind (zeer waarschijnlijk) hoogbegaafd is. Je wilt voorkomen dat je kind naast zijn schoenen gaat lopen of zich gaat verschuilen achter het feit dat het hoogbegaafd is. Wat vertel je je kind wel en wat niet?
Je familie weet inmiddels ook dat je kind hoogbegaafd ze reageren niet zo positief als je wel had verwacht. Hoe ga je hiermee om?

Kennisclip 2: Versnellen: ja of nee?

Inmiddels heb je misschien de testresultaten van je kind binnen. Er sprake van een flinke didactische voorsprong en je hebt het advies gekregen om je kind te versnellen. Dit roept veel vragen bij je op: je maakt je zorgen over de toekomst van je kind. Hoe maak je de juiste keuze?

Kennisclip 3: Hoogbegaafd: herken de verschillen

Tijdens contacten met ouders van andere hoogbegaafde kinderen merk je dat jouw kind heel anders is dan al die andere kinderen. Nu begin je toch weer te twijfelen of je kind wel echt hoogbegaafd is. Of klopt het dat er grote verschillen zijn tussen hoogbegaafde kinderen?


Kennisclip 4: Gedrag thuis en op school

De leerkracht van je kind ziet op school een heel ander kind dan dat jij thuis ziet. Thuis is je kind bijvoorbeeld dominant en opstandig, maar op school juist erg meegaand en lief. Andersom kan ook. Dit verschil tussen school en thuis lijkt misschien onbegrijpelijk. Toch zit er een duidelijke verklaring achter.

Kennisclip 5: Hoogbegaafd en hoogsensitief

Hoogsensitieve hoogbegaafde kinderen doen extra veel indrukken op en reageren intens op al deze indrukken. Dit kan de leerprestaties van het kind beïnvloeden. Voor ouders en leerkrachten kan het een flinke uitdaging zijn om een hoogsensitief kind op de juiste manier te begeleiden. Er zijn ook kinderen met een normale ontwikkeling die hooggevoelig zijn. Maar hoogbegaafde kinderen zijn vaak intens gevoelig.
Je kind is misschien de ene keer een stuiterbal en de andere keer niet vooruit te branden. Wil je leren hoe je kunt zorgen voor meer balans?

Maak ook kennis met deze informatieve E-magazines

Een prachtig naslagwerk met tips, tools en aan de praktijkgerelateerde cases