Is mijn puber hoogbegaafd?

EERSTE HULP BIJ LEREN LEREN?

Anna presteerde op de basisschool altijd ver bovengemiddeld. Nu zit ze in de eerste van het gymnasium en hoewel ze tot ‘s avonds laat werkt, haalt ze magere cijfers.

Tim zit in 3VWO. Hij doet bijna niets en waarschijnlijk blijft hij zitten. En dát terwijl hij in de eerste en tweede zonder al teveel inspanning torenhoge cijfers haalde.  Zijn ouders zijn het geruzie over huiswerk maken helemaal zat.

Dit zijn voorbeelden van situaties waarmee ouders bij Smart-EASE komen voor begeleiding en advies met betrekking tot hun puber. Heb jij als ouder hier ook mee te maken en vraag je je af hoe het toch mogelijk is dat jouw talentvolle tiener dat altijd zo goed presteerde nu in één keer zoveel moeite heeft met leren? Ik leg het je uit.

Hoogbegaafde tiener en moeten leren leren

Veel (hoog)begaafde tieners hebben zich op de basisschool niet of nauwelijks hoeven inspannen. Met luisteren alleen waren ze vaak al in staat om toetsen goed te maken. Hierdoor hebben ze zich vaardigheden als memoriseren, kritisch lezen, goed waarnemen, leren doorzetten als het moeilijk wordt, hulp vragen, fouten durven maken en omgaan met kritiek en leren plannen nooit eigen gemaakt.

Op het voortgezet onderwijs krijgen tieners een leeraanbod dat veel beter aansluit bij hun niveau maar als je geen leervaardigheden hebt ontwikkeld dan kan het erg lastig zijn om passende leerresultaten te behalen. Als de resultaten tegenvallen dan is dit teleurstellend voor zowel het kind als de ouders. Als ouder stimuleer je je kind misschien om zich meer in te spannen maar als ook dit ook niet het gewenste resultaat oplevert, dan raakt je kind al snel gedemotiveerd. Gevolg is dat je tiener de moed opgeeft, de resultaten nog harder kelderen en je tiener uiteindelijk blijft zitten of afstroomt. En dat moeten we uiteraard voorkomen.

Smart-Ease helpt bij begeleiding van hoogbegaafde pubers

Vallen de schoolprestaties tegen? Gaat je puber met steeds meer weerstand naar school? Voelt het zich onzeker? Ben je de eindeloze discussies over huiswerk maken helemaal zat? Of loop je aan tegen andere hindernissen? Smart-Ease helpt bij begeleiding van hoogbegaafde tieners

Meer lezen?

Deze boeken helpen je alvast op weg: